Bloeduitstorting onder je nagel? Dit is wat je moet weten

Of je nu met je vinger tussen de deur hebt gezeten of je teennagel hard hebt gestoten: een bloeduitstorting onder je nagel is super vervelend. Maar wat kun je ertegen doen en wat moet je verder weten? Wij vertellen je er alles over.

nagels-en-handen

Wat is een bloeduitstorting onder de nagel?

Een bloeduitstorting onder de nagel, ook wel subunguaal hematoom genoemd, is een opeenhoping van bloed onder je nagel. Hierbij ontstaat een donkere verkleuring en soms is er sprake van een zwelling. Een bloeduitstorting onder je nagel doet meestal pijn, maar dit is niet altijd het geval.


Hoe ontstaat een bloeduitstorting onder je nagel?

Een subunguaal hematoom of bloeduitstorting onder de nagel ontstaat door schade aan de bloedvaten onder het nagelbed. Deze bloedvaatjes kunnen kapot gaan en zo kan er bloed tussen de nagel en het nagelbed lopen. Schade aan deze bloedvaatjes komt door een directe klap of door herhaald trauma.


Wat is de oorzaak van een bloeduitstorting onder je nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel ontstaat door een harde klap of geleidelijker door herhaald trauma. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het stoten van je teen, klem zitten tussen de deur of het dragen van te nauwe schoenen. We zetten verschillende oorzaken voor je op een rijtje:

  • Hard je teen stoten
  • Klem zitten met je vinger (bijvoorbeeld tussen een deur)
  • Een klap met een hard voorwerp (zoals een hamer)
  • Te nauwe schoenen
  • Druk van een schoen tijdens het wandelen
  • Druk van een schoen tijdens het sporten (hardlopen, tennis, voetbal of bergbeklimmen)

Wat zijn de symptomen?

Een bloeduitstorting onder je nagel kan pijnlijk zijn. Soms is er een kloppende pijn aanwezig, door de druk die de ophoping van bloed en vocht op het nagelbed geeft. Ook verkleurt je nagel: in eerste instantie rood/paars en later donkerbruin/zwart (wanneer het bloed stolt).

De verkleuring van je nagel kan slechts een deel van je nagel beslaan, maar je kunt ook een volledig blauwe nagel hebben.

bloeduitstorting onder nagel
Bloeduitstorting onder nagel / door Jeffrey Sterling, MD[2]

Hoe verloopt een bloeduitstoring onder je nagel?

Bij een bloeduitstoring onder je nagel onstaat er vaak pas na enkele uren pijn. Na een aantal dagen verdwijnt de pijn, maar de nagel zelf heeft langer nodig om te herstellen. Meestal groeit de verkleurde nagel uit, maar het kan ook dat de nagel loslaat en eraf valt. Deze wordt dan vervangen door een nieuwe nagel.

Houd er rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat de nagel volledig is uitgegroeid. Voor een vingernagel kun je rekenen op 4 tot 6 maanden en voor een teennagel op zelfs 12 tot 18 maanden[1].


Hoe wordt een subunguaal hematoom vastgesteld?

Een arts kan vaak de diagnose van een bloeduitstorting onder de nagel of subunguaal hematoom vaststellen op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Eventueel kunnen er foto’s of scans worden gemaakt om andere bijkomende aandoeningen, zoals een breuk na een groter trauma, uit te sluiten.

Bestaat er twijfel over de diagnose, dan kan er eventueel een nagelbiopsie plaatsvinden. Hierbij worden onder lokale verdoving één of meerdere (aangedane) stukjes nagel verwijderd.


Wat kun je zelf doen aan een bloeduitstorting onder je nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel kun je goed zelf verzorgen. Om zwelling te verminderen til je de aangedane hand of voet op en koel je deze met een koud kompres[1]. Verder kun je de pijn verlichten met pijnstillers, dit helpt bovendien om ontstekingen te verminderen.

Verder is het verstandig om de aangedane nagel kort te knippen en schoon te houden. Gaat het om je teennagel, dan kun je je teen verbinden zodat deze beschermd wordt in je schoen.

Let op: ga in geen geval trekken of pulken aan je nagel, ook niet als deze loszit. Dit kan namelijk onnodige schade geven.

Eet gezond en gevarieerd

Bij een bloeduitstorting onder je nagel is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op die manier bevorder je immers het herstel van je nagel(s). Zorg daarom voor voldoende voedingsstoffen en neem eventueel een supplement. Lees meer over vitamines en mineralen voor je nagels.


Wat kun je doen bij ernstige symptomen?

Heb je ernstige symptomen of een grote bloeduitstorting onder je nagel, dan kan de dokter een klein gaatje in je nagel boren[2]. Op die manier kan het bloed wegvloeien en wordt de druk op je nagel verlicht. Zodra de druk is verlicht, verdwijnt meestal ook de pijn.

Let op: ga altijd langs een dokter wanneer je de druk op je nagel wilt verlichten. Probeer dus niet zelf een gaatje in je nagel te boren, want dit kan onnodige schade veroorzaken.

Wees alert op bijkomende infecties

Als je een bloeduitstorting onder je nagel hebt, wees dan alert op tekenen van een bijkomende infectie. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts als je last hebt van zwelling, roodheid, vochtuitvloed en/of koorts.


Wat moet je doen als je nagel loszit of eraf valt?

In de dagen tot weken nadat de bloeduitstorting ontstaan is, kan je nagel eraf vallen. Het is belangrijk dat je de wond of tere huid eronder goed verzorgd en beschermt tegen infecties. Maak daarom dagelijks een badje met soda en bescherm je vinger of teen met een verbandje.


Hoe voorkom je een bloeduitstorting onder je nagel?

Een bloeduitstorting onder je nagel is meestal gewoon pech. Soms kun je een bloeduitstorting onder je nagel echter wel voorkomen, vooral die waarbij de tenen betrokken zijn. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

  • Draag goed passende schoenen.
  • Houd je teennagels kort. Te lange teennagels kunnen bij het dragen van schoenen een grotere druk geven op de nagels.
  • Als je voetbalt of tennist, probeer dan op natuurlijke oppervlakken (zoals gras) te spelen. Hierbij ontstaat minder wrijving tussen schoen en voet.
  • Als je in de bouw of in een magazijn werkt, bescherm je voeten dan met speciale werkschoenen of schoenen met stalen neuzen.
  • Als je danst op spitzen, zorg dan voor de juiste techniek. Je kunt eventueel ook speciale beschermende pads gebruiken. Deze zorgen voor meer draagcomfort en een prettigere pasvorm.

Veelgestelde vragen

Wat doen bij een bloeduitstorting onder je nagel?

Aan een kleine bloeduitstorting onder je nagel die verder geen pijn doet, hoef je niets te doen. Bij een grote bloeduitstorting kan de dokter een klein gaatje in je nagel boren om de druk te verlichten. Je kunt de pijn ook zelf verlichten met een koud kompres of onstekingsremmende pijnstillers.

Is een bloeduitstorting onder de nagel ernstig?

Een bloeduitstorting onder je nagel is niet gevaarlijk. Er kan echter sprake zijn van een bijkomende infectie en dit is wel gevaarlijk. Tekenen waar je op moet letten zijn: zwelling, roodheid, vochtuitvloed en/of koorts. Heb je deze symptomen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Waarom heb ik een blauwe nagel?

Als je een blauwe nagel hebt als gevolg van een trauma, dan komt dat door een bloeduitstorting onder je nagel. Je kunt slechts een klein bloedvlekje hebben, maar ook een volledig blauwe nagel. De bloeduitstorting kan geen kwaad en groeit na enkele maanden vanzelf uit.

Waarom heb ik kloppende pijn onder mijn nagel?

Kloppende pijn onder je nagel wordt doorgaans veroorzaakt door een bloeduitstorting. Bij een bloeduitstorting onder je nagel loopt er bloed tussen de nagelplaat en het nagelbed. Dit hoopt zich vervolgens (samen met vocht) op, waardoor er een vervelende druk ontstaat.

Hoelang duurt het voordat een blauwe plek onder nagel is uitgegroeid?

Het duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden totdat een bloeduitstorting onder je vingernagel volledig is uitgegroeid. Voor je teennagel is dit gemiddeld 9 tot 12 maanden. In deze periode zul je zien dat de blauwe verkleuring steeds een klein stukje naar boven opschuift.


Bronnen:

[1] Subungual hematoma by American Osteopathic College of Dermatology (AOCD)

[2] Pingel C, McDowell C. Subungual Hematoma Drainage