Help, gellak wordt dof! Zo laat je gellak weer glanzen

Met gellak creëer je prachtige en glanzende nagels, zonder dat je je druk hoeft te maken over afbladderende nagellak – en dat tot wel 3 weken lang. Maar wat als je gellak dof uitslaat? Lees snel door, want wij leggen je precies uit hoe dit komt en hoe je je nagels weer glanzend krijgt.

Tip: benieuwd naar hoe je gellak extra veel glans geeft? Je leest het onderaan deze pagina (of klik hier).


Doffe gellak

Het is normaal dat gellak na één of twee weken wat doffer wordt, maar als gellak meteen na het aanbrengen dof wordt of je krijgt na een aantal dagen al te maken met doffe plekken op je nagels, dan is er doorgaans iets verkeerd gegaan bij het aanbrengen van de lak.


Waarom wordt gellak dof?

Gellak kan dof worden door het verkeerd aanbrengen van de lak, maar ook door de producten die je gebruikt. Daarnaast kan doffe gellak veroorzaakt worden door onvoldoende uitharding van de lak of blootstelling van je nagels aan bepaalde stofjes. We zetten alle mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

1. Je hebt het plaklaagje niet verwijderd

Nadat gellak uitgehard is, moet je het plaklaagje dat op je nagels achterblijft verwijderen. Als je het plaklaagje niet verwijderd, dan kan er stof en vuil op de lak komen, waardoor deze dof kan uitslaan. Zorg er daarom voor dat je het gellak plaklaagje verwijdert.

Lees ook: dit is hoe je het plaklaagje van gellak verwijdert.

2. Je gebruikt het verkeerde product voor het verwijderen van het plaklaagje

Als je het verkeerde product gebruikt voor het verwijderen van het plaklaagje, dan kan het dat gellak dof uitslaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je nagellakremover of aceton gebruikt, want deze producten tasten de gellak aan. Gebruik daarom altijd nail cleaner, deze is hier immers speciaal voor gemaakt.

3. Je hebt het plaklaagje te snel verwijderd

Het is belangrijk om je nagels eerst af te laten koelen voordat je het gellak plaklaagje verwijderd. Als je het plaklaagje meteen na het uitharden wegveegt, dan kan het namelijk dat de lak dof wordt. Wacht daarom minstens 10 tot 30 seconden voordat je de plaklaag verwijdert.

4. Je hebt te dik gelakt

Als je gellak te dik aanbrengt, dan kan het UV-licht niet volledig doordringen, waardoor de lak niet goed uithardt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je nagels dof kunnen worden. Breng gellak daarom altijd in dunne en gelijkmatige laagjes aan.

Lees ook: dit is hoe je gellak op de juiste manier aanbrengt.

Gellak aanbrengen

5. Je laat de gellak niet lang genoeg uitharden

Als je je nagels niet lang genoeg onder de lamp houdt, dan kan gellak niet goed uitharden, waardoor de gellak dof kan worden. Houd je nagels daarom nog wat langer onder de UV- of LED-lamp. Ook is het handig om de exacte uithardingstijden van de gellak nog eens te controleren. Deze kunnen namelijk verschillen per merk en/of fabrikant.

Lees ook: dit zijn de oorzaken van gellak die niet (goed) droogt.

6. Je hand ligt niet goed in de lamp

Als je wilt dat gellak goed uithardt en dus niet dof uitslaat, dan is het belangrijk dat je je hand goed in de lamp legt. Zorg er dus voor dat je je vingers plat en recht in de lamp legt en hard je duimnagel apart uit door hem recht in de lamp te leggen.

7. Je gebruikt producten van slechte kwaliteit

Als je producten van slechte kwaliteit gebruikt, dan kan het zijn dat deze een samenstelling hebben die niet optimaal is. Hierdoor kun je onder andere problemen krijgen met de uitharding van gellak, waardoor deze dof kan worden. Gebruik daarom goede producten van een betrouwbaar merk.

8. De gellak is te oud of over de datum

Gellak heeft een beperkte houdbaarheid. Is je potje eenmaal open, dan kun je gellak maximaal 2 tot 3 jaar gebruiken. Dit is echter niet voor elk merk hetzelfde. Er zijn ook lakken die je bijvoorbeeld tot één jaar na opening kunt gebruiken.

Als je oude gellak of gellak die over datum is gebruikt, dan het zijn dat je problemen krijgt met onder andere de uitharding, waardoor je nagels op zijn beurt weer dof kunnen worden. Controleer daarom de houdbaarheid van de gellak en ga na hoelang je jouw potje gellak al open hebt staan.

9. De lamp is kapot of defect

Merk je dat je gellak ineens dof wordt, terwijl je niks anders hebt gedaan dan normaal? Dan is het handig om je lamp eens te controleren. Als er binnenin een lampje kapot is, dan kan dit er namelijk voor zorgen dat de lak niet goed uithardt en je nagels dof uitslaan.

10. De lamp is aan vervanging toe

Als je lamp aan vervanging toe is, dan kan het zijn dat gellak niet goed uithardt en je nagels dof uitslaan. Een UV-lamp heeft namelijk maar een beperkt aantal branduren. Na verloop van tijd wordt de lamp zwakker en duurt het langer om je nagels uit te harden. Ga dus na hoelang je jouw lamp al hebt en vervang deze indien nodig.

11. Je gebruikt de verkeerde nagellamp

Je kunt niet zomaar elke willekeurige gellak met elke nagellamp gebruiken. Er zijn gellakken die onder beide lampen uit kunnen harden, maar er zijn ook lakken die alleen onder een UV-lamp of alleen onder een LED-lamp uit kunnen harden.

Als je de verkeerde lamp voor jouw specifieke merk gellak gebruikt, dan kan dit ervoor zorgen dat de lak niet goed uithardt en je doffe nagels krijgt. Zorg er dus voor dat je de juiste lamp gebruikt voor jouw merk gellak.

Lees ook: dit zijn de verschillen tussen UV-lampen en LED-lampen.

12. Je nagels zijn blootgesteld aan chemische stofjes

Door blootstelling aan chemische stofjes kan gellak dof uitslaan. Dit komt omdat deze chemicaliën de gellak aan kunnen tasten. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, maar ook aceton. Zorg er daarom voor dat je agressieve stoffen vermijd en draag handschoenen tijdens schoonmaakwerk.


Hoe kun je gellak zo lang mogelijk mooi houden?

Je wilt je gel nagellak manicure natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden, zonder doffe plekken of beschadigingen. Maar hoe doe je dit? We geven je drie handige tips.

  • Verzorg je nagels met nagelriemolie. Hierdoor bescherm je de lak en houd je je nagelriemen gehydrateerd. Tip: kies voor een nagelriemolie met voedende eigenschappen, zoals de O.P.I Pro Spa of Herome Wonderpen.
  • Vermijd langdurig contact met water. Hierdoor kunnen je nagels namelijk sneller chippen of loskomen.
  • Draag handschoenen tijdens het schoonmaken of tuinieren. Op die manier voorkom je blootstelling aan chemische stoffen en verklein je de kans op chippen van je nagels.

Hoe kun je gellak extra laten glanzen?

Vind je dat jouw nagels niet genoeg glanzen na het aanbrengen van gellak? Gebruik dan een speciale top coat die extra glans geeft, zoals de Pink Gellac Shine top coat. Deze top coat maakt je nagels extra glanzend en voorkomt doffe nagels.

Verder kan het per merk verschillen hoeveel glans de gellak afgeeft (en hoe snel deze glans afneemt). Daarom kun je eventueel ook een ander merk gellak uitproberen om te kijken of dit een verschil voor je maakt.

Tip: op pinkgellac.nl shop je de Pink Gellac Shine top coat nu extra voordelig dankzij onze kortingscode MYBEAUTYDAYGLAM. Gebruik ‘m snel, want hij is maar beperkt geldig!

Lees ook: alles wat je wilt weten over de verschillende soorten gellak top coats.


Hoe zorg je ervoor dat gellak weer glanzend wordt?

Als jouw gellak nagels veel glans hebben verloren en je wilt ze weer extra laten glanzen, dan kun je je nagels gemakkelijk extra laten glanzen door ze te lakken met een gewone top coat. Op die manier krijgen ze weer glans en bovendien geef je de gellak zo een extra laagje bescherming.


Veelgestelde vragen

Waarom wordt gellak dof na het verwijderen van het plaklaagje?

Als gellak dof wordt nadat je het plaklaagje hebt verwijderd, dan doe je het waarschijnlijk op de verkeerde manier. Zorg er daarom voor dat je een speciale nail cleaner gebruikt en wacht 10 tot 30 seconden totdat je nagels volledig zijn afgekoeld. Lees meer over hoe je het plaklaagje van gellak op de juiste manier verwijderd.

Hoe kun je meer glans aan gellak geven?

Als je extra glans aan gellak wilt geven, dan kun je het beste een extra shine top coat gebruiken. Dit is een speciale top coat die je nagels extra laat glanzen en voorkomt dat je nagels dof worden. Ook kun je een ander merk gellak uitproberen, want de hoeveelheid glans kan per merk verschillen.

Waarom wordt gellak na verloop van tijd dof?

Het is normaal dat gellak na verloop van tijd dof wordt. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van het merk gellak dat je gebruikt en je levensstijl. Slaat de gellak echter meteen (of na enkele dagen) dof uit, dan komt dit doorgaans door het verkeerd aanbrengen van de lak.