Handscrub zelf maken: 7 simpele DIY recepten

Niets is vervelender dan ruwe en droge handen. Vooral in de winter krijgen we er mee te maken: van vervelende velletjes tot pijnlijke kloofjes en schilfers. Je handen kunnen zelfs zo droog zijn, dat de huidlaag loslaat en je handen gaan vervellen.

Het verzorgen van je handen is daarom belangrijk. Met het scrubben van je handen verwijder je dode huidcellen, stimuleer je de bloedsomloop en activeer je de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Daarom delen we 7 simpele handscrub recepten met je, zodat jouw handen weer zijdezacht aanvoelen.

handscrub zelf maken

Waarom handen scrubben?

Een goede handverzorging is belangrijk. Je handen scrubben is daar onderdeel van. Als jouw huidcellen zich opstapelen kan er een dikke, ruwe laag op je handen vormen. Behandel je dit niet, dan kan er zelfs eelt ontstaan.

Door het scrubben van je handen verwijder je de opgestapelde huidcellen, waardoor je handen weer gladder en zachter aanvoelen. Ook stimuleer je de bloedsomloop in je handen en activeer je de celvernieuwing. Zo krijgt je huid weer een gezonde, frisse gloed.

Tip: combineer de handscrub met een verzorgend handbadje. Zo gaat het scrubben gemakkelijker en hydrateer je je handen. Recepten vind je in handbadje zelf maken.


Handscrub zelf maken: 7 simpele DIY recepten

1. Suikerscrub met olijfolie

Een scrub met suiker en olijfolie is ideaal voor het exfoliëren van je huid. Het glycolzuurgehalte in suiker helpt de huid te beschermen tegen schadelijke toxinen, terwijl de olijfolie essentiële vetzuren en vitamine E bevat die de huid helpen hydrateren en verzachten. Bovendien gaat het de veroudering van de huid tegen[1].

Verder zorgt de lavendelolie voor een kalmerend en rustgevend effect. Bovendien bevordert lavendel de genezing van je huid, waardoor het heel geschikt is voor de genezing van kloofjes en andere kleine wondjes.

Wat heb je nodig?

Hoe maak en gebruik je het?

Om de suikerscrub te maken meng je alle ingrediënten in een potje of bakje. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid aan op je handen en masseer dit een paar minuten in. Spoel af met warm water.

2. Epsom zout handscrub

Epsom salt, ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd, is een magnesiumzout van zwavelzuur. Het verlicht pijn en ontstekingen en helpt de huid op je handen te exfoliëren, waardoor je handen weer zacht aanvoelen[2].

Verder gaat de amandelolie een droge huid tegen: het regelt namelijk het vochtgehalte in de huidcellen. Bovendien heeft amandelolie voedende eigenschappen en gaat het de vorming van rimpels tegen.

Wat heb je nodig?

Hoe maak en gebruik je het?

Meng het epsom zout, de amandelolie en citroenolie in een kommetje totdat je een egale pasta krijgt. Smeer vervolgens een kleine hoeveelheid op je handen en masseer 1-2 minuten in. Spoel af met warm water.

huidverzorging zout

3. Handscrub met jojoba olie

Deze handscrub van suiker, jojoba olie en citroenolie is voor elk huidtype. Dankzij de jojoba olie wordt de vochtbalans van de huidcellen gereguleerd, waardoor je je handen hydrateert. Bovendien bevat het flink veel antioxidanten, vitamine E en belangrijke vetzuren[3].

Wat heb je nodig?

Hoe maak en gebruik je het?

Meng de ingrediënten in een kommetje door elkaar heen. Breng een flinke hoeveelheid handscrub aan en scrub een aantal minuten. Spoel je handen weer af met warm water.

4. Vitamine E handscrub met bruine suiker

Vitamine E is een antioxidant die helpt bij het herstel van beschadigde huidcellen. Ook beschermt het de huid tegen UV-straling en helpt het huidveroudering door de zon tegen te gaan[4].

Wat heb je nodig?

Hoe maak en gebruik je het?

Meng de bruine suiker samen met de olijf- en citroenolie in een bakje of potje. Roer en schep dit goed om totdat er een egale pasta ontstaat. Breng aan op je handen en masseer met ronddraaiende bewegingen in.

5. Scrub met honing en kokosolie

Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, is een 100% natuurlijke olie die wordt geperst op lage temperatuur waardoor alle goede stoffen behouden blijven. Het bevat een grote hoeveelheid aan vetzuren die helpen de huid te verzachten en hydrateren[5].

Bovendien toont onderzoek aan dat het laurinezuur in kokosolie een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft, waardoor het kloofjes, kleine irritaties en wondjes helpt te herstellen en infecties voorkomt.

Wat heb je nodig?

  • 1 kopje zout
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing
  • 10 druppels lavendelolie

Hoe maak en gebruik je het?

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kommetje. Als de kokosolie te hard is, kan je hem eventueel kort opwarmen in de magnetron. Zo wordt hij wat zachter en kan je hem beter mengen. Gebruik een kleine hoeveelheid en scrub voor een paar minuten in op je huid. Spoel af met water.

Tip: als je de scrub in de koelkast bewaart, haal hem dan een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast. Zo wordt de kokosolie weer vloeibaarder en beter smeerbaar.

6. Handscrub met honing en citroen

Honing is een natuurlijk middeltje, vol met antioxidanten en helende enzymen. Het hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te gaan en helpt bij het herstellen van scheurtjes of velletjes. Bovendien reguleert honing de pH waarde van de huid en voorkomt het infecties, die kunnen ontstaan door een kapotte huid[6].

Wat heb je nodig?

  • 1 kopje rietsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 15 druppels citroenolie

Hoe maak en gebruik je het?

Meng de ingrediënten goed door elkaar in een potje of bakje. Breng een beetje scrub aan op je handen wrijf dit zachtjes over je handpalmen en de bovenkant van je handen. Spoel goed af met warm water.

7. Scrub met havermout

Het is heel gezond om regelmatig havermout te eten, maar ook uitwendig heeft het een huidkalmerende werking. Haver werkt verzachtend op een ruwe en droge huid, verwijdert dode cellen en laat een beschermend laagje achter[7].

Wat heb je nodig?

Hoe maak en gebruik je het?

Mix alle ingrediënten samen in bakje of potje. Wrijf het mengsel vervolgens in ronddraaiende bewegingen over je handen. Omdat een scrub van havermout zo mild is, kan je zo lang of hard scrubben als je zelf fijn vindt. Spoel af met lauwwarm water.

Tip: voor een fijnere structuur van de scrub, kan je de havervlokken eventueel kort in een keukenmachine, blender of hakmolentje doen.


Tips

  • Scrub altijd op een natte huid. Zo is de impact van de korrel minder zwaar op je huid.
  • Voeg wat extra olie toe als je handscrub te droog is. Omgekeerd werkt ook: doe meer suiker of zout (afhankelijk van het recept) bij de scrub voor een droger resultaat.
  • Maak ronddraaiende bewegingen en gebruik een scrubhandschoen voor het beste resultaat.
  • Zet niet te veel druk tijdens het scrubben. Je kan beter wat langer en zachter scrubben zodat je je huid niet beschadigt.
  • Verwen je handen na het scrubben met een hydraterend handmasker. Smeer ze vervolgens in met handcrème en je handen voelen écht zijdezacht aan.

Hoe bewaar je de handscrub?

Bewaar de scrubs maximaal twee maanden, bij voorkeur in een afgesloten glazen pot (zoals een weckpot). Zorg dat er geen water bij komt. Verder kan je ze het beste in de koelkast bewaren.

Handscrub met suiker of zout?

Handscrub kan je maken met zowel suiker als zout. Kies een scrub op basis van suiker als je een gevoelige en/of droge huid hebt. Suikerscrubs zijn zachter dan scrubs met zout, want suikerkorrels zijn rond en snijden daarom de huid niet. Bovendien lossen ze makkelijker op en schuren ze minder dan zoutkorrels.

Hoe vaak handen scrubben?

Het beste scrub je je handen twee tot drie keer per week. Scrub niet te vaak, want overexfoliëren kan je huid droog, gevoelig of geïrriteerd maken. Heb je een gevoelige huid of zijn je handen erg droog, scrub ze dan een keer per week.

Tip: hoe vetter je huid, hoe vaker je je handen (en lichaam) kan scrubben.


FAQ

Hoe maak en gebruik je een suikerscrub voor je handen?

Een suikerscrub voor je handen maak je altijd met drie basisingrediënten: suiker, olie en een paar druppels etherische olie, zoals lavendelolie. Meng dit door elkaar en wrijf over je handen. De suiker scrubt de dode huidcellen los terwijl de oliën in de scrub een verzachtende werking hebben. Was na het scrubben je handen.

Hoe vaak mag je je handen scrubben?

Het scrubben van je handen hoeft niet iedere dag. Twee à drie keer per week is voldoende. Heb je een gevoelige huid, houd het dan bij een keer per week. Bij een vette huid kan je je handen vaker scrubben.


Bronnen:

[1] Diana Badiu, Rafael Luque, and Rajkumar Rajendram. “Effect of olive oil on the skin.” Olives and olive oil in health and disease prevention. Academic Press, 2010. 1125-1132.

[2] Elbossaty, Walaa Fikry. Pharmaceutical Influences of Epsom Salts. Am J Pharmacol Pharmacother. Vol 5.1: 2.

[3] Gad HA, Roberts A, Hamzi SH, Gad HA, Touiss I, Altyar AE, Kensara OA, Ashour ML. Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity. Polymers (Basel). 2021 May 24;13(11):1711.

[4] Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online Journal vol. 7,4 (2016): 311-5.

[5] Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, Dilip N, Raghuraman M, Pavan KB, Rafiq M, Paramesh R. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of Traditional and Complementary Medicine vol. 9,1 5-14. 17 Jan. 2018.

[6] Burlando B, Cornara L. Honey in dermatology and skin care: a review. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):306-13. doi: 10.1111/jocd.12058. PMID: 24305429.

[7] Ilnytska O, Kaur S, Chon S, Reynertson KA, Nebus J, Garay M, Mahmood K, Southall MD. Colloidal Oatmeal (Avena Sativa) Improves Skin Barrier Through Multi-Therapy Activity. J Drugs Dermatol. 2016 Jun 1;15(6):684-90. PMID: 27272074.