Nagels die breken, scheuren of splijten. We weten allemaal hoe vervelend dat is. Biedt nagelverharder dan een uitkomst? Het is immers een goedje dat je nagels sterker zou moeten maken. Maar wat is het nou eigenlijk en werkt het echt?
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over nagelverharder. Én we geven je handige tips en onze aanbevelingen.
Wat is nagelverharder?
Laten we beginnen bij het begin. Waarschijnlijk heb je de term wel eens voorbij horen komen. Maar wat is nagelverharder – of nail hardener – nou precies?
Nagelverharder is een transparante lak die je op je nagels aanbrengt om ze langer en sterker te maken. Het voorkomt dat je nagels breken, scheuren of splijten. Het wordt elke dag gedurende een kuur van 2-4 weken aangebracht. Nagelverharder stimuleert de keratine in je nagels.
Klinkt allemaal wel goed in de oren, toch? Toch moet je voorzichtig zijn met welke nagelverharders je gebruikt en wat je op je nagels smeert.
Hoe werkt nagelverharder?
Nagelverharder stimuleert de keratine in je nagels. Hoe het precies werkt? Dat is een beetje een scheikundig verhaal.
Nagelverharder bevat kruisverbindingen die invloed hebben op de keratine in je nagels. Deze kruisverbindingen creëren chemische bindingen die de eiwitketens in je nagels aan elkaar linken. Daardoor worden je nagels sterker en harder. In de meeste nagelverharders zit formaldehyde en calcium.
Naast nagelverharders op basis van formaldehyde en calcium bestaat er nog een ander type nagelverharder. Er zijn dus eigenlijk twee soorten nagelverharders.
Soorten nagelverharder
Er zijn twee soorten nagelverharders: nagelverharders die werken met kruisverbindingen (cross-linking) en nagelversterkers. Nagelverharders die kruisverbindingen bevatten zijn op basis van formaldehyde en calcium, terwijl nagelversterkers nylon en thiol gebruiken.
- Nagelverharders die kruisverbindingen bevatten (op basis van formaldehyde en calcium)
- Nagelversterkers (op basis van nylon en thiol)
Nagelverharders die kruisverbindingen bevatten
Nagelverharders die kruisverbindingen bevatten komen het meest voor. Ze werken door te reageren met de eiwitten in je nagels.
Als je last hebt van zwakke nagels, hebben de eiwitten (keratine) in je nagels een zwakke, fragiele structuur. Je kan ze sterker maken door de eiwitstructuur te versterken. En dat is precies wat kruisverbindingen doen. Ze creëren chemische verbindingen die de eiwitketens aan elkaar linken. Zo worden je nagels dus harder.
Verder zit er in dit type nagelverharder meestal calcium en stofjes gerelateerd aan formaldehyde. Formaldehyde is (helaas) een berucht stofje.
Nagelversterkers
Nagelversterkers zijn een soort nagelverharders die topisch op de nagel werken door een laagje met bepaalde stofjes op de nagel te leggen. Het versterkt in feite het laagje bovenop je nagel om de gladheid en natuurlijke structuur te versterken. Dit type nagelverharder gebruikt ingrediënten als nylon en thiol.
Verreweg de meeste nagelverharders maken gebruik van kruisverbindingen. Nagelversterkers zijn dus minder populair.
Formaldehyde in nagelverharder
Het belangrijkste ingrediënt in de traditionele nagelverharders is formaldehyde. Maar wat is dit beruchte stofje nou eigenlijk?
Formaldehyde is een kleurloos gas met een sterke, prikkelende geur. Het wordt zo bewerkt dat het in nagelproducten gebruikt kan worden. Omdat formaldehyde schadelijk is, mag het in de EU niet in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, dus ook niet in nagellak of nagelverharder.
Klinkt goed, toch? Het is verboden dus dan hoef je je nergens zorgen meer over te maken. Toch ligt dat net even anders.
Formaldehyde-releasers en formaldehydehars niet verboden
In de EU zijn stoffen waar formaldehyde uit vrijkomt (zogenaamde formaldehyde-releasers) nog wel toegestaan. En ook formaldehydehars is niet verboden. Ook is formaldehyde in Aziatische landen of Amerika gewoon toegestaan. Komt je nagelverharder dus van buiten de EU, dan kan het goed zijn dat er formaldehyde in zit.
Is formaldehyde gevaarlijk?
Formaldehyde is schadelijk voor de gezondheid. Het kan worden opgenomen via contact met de huid of via inademing van dampen. Formaldehyde is een carcinogene stof, het is dus kankerverwekkend. Ook staat het op de lijst van CMR-stoffen. CMR-stoffen zijn stoffen die carcinogeen, mutageen of reproductie-toxisch zijn.
Kortom: formaldehyde is kankerverwekkend, kan zorgen voor mutaties én kan invloed hebben op de hormoonhuishouding. Niet zo’n fijn idee dus.
Gebruik je nagelverharder waar formaldehyde in zit? Vermijd dan huidcontact en gebruik het alleen in een goed geventileerde ruimte.
Waarom nagelverharder je nagels (soms) juist zwakker maakt
Door nagelverharder worden je nagels harder. Ook zouden ze minder snel splijten of breken. Toch doet het soms meer kwaad dan goed.
Het nadeel van nagelverharder is dat ze je nagels zo hard kunnen maken, dat ze hun elasticiteit en flexibiliteit verliezen. Daardoor breken en splijten ze sneller. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de eiwitstructuur (keratine) in je nagels al sterk genoeg is.
Worden er meer kruisverbindingen van keratine gemaakt terwijl je nagels al sterk genoeg zijn, dan worden je nagels dus té hard en breken ze.
Volg daarom altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking op en gebruik nagelverharder nooit te lang. Ook kan je het beter niet gebruiken als je natuurlijke nagels al sterk zijn. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier dus niet op.
Doe dit eerst voordat je naar de nagelverharder grijpt
Heb je last van zwakke nagels? Wellicht sta je dan al in de startblokken om een nagelverharder aan te schaffen. Hoewel nagelverharder kan helpen, raden we je aan om ze eerst eens goed te verzorgen. Dat kan namelijk al veel doen.
Volg daarom onderstaande tips:
- Knip je nagels niet, maar vijl ze. Door het knippen kunnen kleine scheurtjes in het nageloppervlak ontstaan waardoor je nagels sneller breken of splijten. Daarom is het verstandig om ze te vijlen in plaats van te knippen.
- Vijl in één richting. Het is een veelgemaakte fout: vijlen met zigzagbewegingen. Toch is dat niet slim, want zo maak je sneller kleine beschadigingen in je nagels. Vijl daarom steeds in dezelfde richting.
- Vermijd aceton. Wil je je nagellak of kunstnagels verwijderen? Probeer aceton dan te vermijden. Kies in plaats daarvan voor een milde remover zonder aceton.
- Gebruik dagelijks nagelriemolie. Nagelriemolie houdt je nagels soepel en gehydrateerd. Dat verkleint de kans op breken. Smeer je nagels daarom dagelijks in met een verzorgende nagelriemolie, zoals de Essie Apricot Cuticle Oil.
- Zorg voor voldoende voedingsstoffen in je dieet. Vaak wordt dit onderschat, maar voldoende voedingsstoffen zijn enorm belangrijk voor sterke nagels. Vooral calcium, biotine, vitamine D en zink zijn belangrijk.
Merk je na een tijdje nog steeds geen verbetering? Dan kan je alsnog een nagelverharder gebruiken. Maar gebruik het met mate.
Lees ook: waarom nagelriemolie gebruiken? Alle voordelen op een rijtje.
Hoe gebruik je nagelverharder?
Hoe gebruik je nagelverharder nou precies? Gewoon aanbrengen en dat is het? Meestal werkt het net even anders.
Nagelverharder breng je in laagjes op je nagels aan. Dit herhaal je dit elke dag. Zo bouw je de verharder in laagjes op. Na een paar dagen verwijder je de opgebouwde laagjes en begin je weer opnieuw. Zo ga je door tot de kuur, die gemiddeld 2-4 weken duurt, is afgelopen.
Verder breng je nagelverharder op dezelfde manier aan als nagellak, maar dan zonder kleur. Er bestaat overigens ook nagelverharder mét kleur, zoals de Essie Treat Love & Color.
Hoe vaak nagelverharder gebruiken?
We benoemden het al even. Het is verstandig om nagelverharder met mate te gebruiken. Maar hoe vaak precies? En hoe vaak doe je een dergelijke kuur?
Je gebruikt nagelverharder elke dag tot de kuur is afgelopen. Soms breng je het zelfs twee keer per dag aan. Een kuur duurt gemiddeld 2-4 weken. Verder is het aan te raden om maximaal 2 kuren per jaar te doen, anders kunnen je nagels te hard worden en juist sneller breken of splijten.
Omdat de exacte frequentie waarin je de nagelverharder gebruikt afhankelijk is van het merk, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking op te volgen. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Kan je nagelverharder als base coat gebruiken?
Misschien wil je je nagels wel in een mooi kleurtje lakken. Maar kan je tegelijkertijd ook nagelverharder gebruiken?
Je kan nagelverharder gewoon onder nagellak gebruiken, maar het is geen goede vervanging voor een base coat. In tegenstelling tot nagelverharder, zorgt base coat dat je nagels beschermt worden tegen verkleuring en zorgt het voor een betere hechting met de lak.
Nagelverharder daarentegen zorgt alleen voor sterkere nagels. Ook breng je steeds nieuwe laagjes nagelverharder aan. Het is dus niet zo handig als je echt een kuur wilt doen.
Tip: wist je dat er speciale 2 in 1 nagelverharders bestaan? Een voorbeeld hiervan is de populaire Herome Nail Hardener Extra Strong. Deze kan je dus wél als base coat kan gebruiken.
Kan je nagelverharder als top coat gebruiken?
En hoe zit het met top coat? Kan je nagelverharder dan wel als top coat gebruiken? Ook hier geldt weer hetzelfde.
Je kan nagelverharder gewoon over nagellak gebruiken, maar het is geen goede vervanging voor een top coat. In tegenstelling tot nagelverharder, zorgt top coat dat nagellak beter en langer blijft zitten. Nagelverharder versterkt je nagels alleen. Bovendien kan nagelverharder zijn werk niet goed doen als je het over nagellak aanbrengt.
Wederom geldt dus: Je kan het gewoon over nagellak heen gebruiken, maar het is niet de meest ideale optie.
Waar moet je op letten bij het kopen van nagelverharder?
Waar moet je nou op letten bij het kopen van een nagelverharder? Het belangrijkste om rekening mee te houden is natuurlijk jouw persoonlijke situatie. Iedereen heeft immers andere nagels – en nagelproblemen.
Verder kan je letten op de duur van de kuur, of hij wel of geen formaldehyde (of gerelateerde stofjes) bevat en of hij een kleurtje bevat.
Nagelverharder zonder formaldehyde
Vermijd je formaldehyde liever? Dan is het wel handig om te weten waar je op moet letten. Als je geen ‘formaldehyde’ op de verpakking ziet staan, wil dat namelijk nog niet zeggen dat het er ook niet in zit.
Je kan formaldehyde in nagelverharder herkennen aan de naam ‘formaldehyde’ op het etiket met ingrediënten, maar het wordt soms ook op de verpakking vermeld onder andere namen, zoals ‘formalin’ of ‘methylene glycol’.
Soms is het dus lastig te achterhalen of de nagelverharder wel of geen formaldehyde (of formaldehyde-releasers) bevat.
Wat is een goede nagelverharder zonder formaldehyde? Wij kunnen je de Herome Nail Hardener Sensitive aanraden. Deze bevat géén formaldehyde. Je kan ‘m dus helemaal veilig gebruiken.
FAQ
Is nagelverharder slecht?
Nagelverharder is niet slecht, mits je het op de juiste manier gebruikt. Als je nagelverharder te vaak gebruikt kan het echter averechts werken. Ook als je nagels al sterk genoeg zijn kan het resulteren in sneller brekende of splijtende nagels.
Wat is de beste nagelverharder?
Een erg goede en populaire nagelverharder is de Herome Nail Hardener Extra Strong. Deze is tevens als base coat te gebruiken. Vermijd je formaldehyde liever, dan is de Herome Nail Hardener Sensitive een goede optie.
Werkt nagelverharder echt?
Nagelverharder werkt echt. Door nagelverharder vindt er namelijk een chemische reactie plaats tussen de stofjes in de verharder en je nagel. Door die stofjes wordt de keratine in je nagel gestimuleerd en zo krijg je sterkere nagels.
Waarom nagelverharder gebruiken?
Je gebruikt nagelverharder als je last hebt van zwakke, broze nagels die snel breken. Door nagelverharder maak je ze sterker en kunnen ze langer groeien. Ook scheuren en splijten je nagels minder snel.