Kun je gellak gebruiken op kalknagels? Dit is wat je moet weten

Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, zijn behoorlijk vervelend. De verkleuring of verdikkingen van je nagels zijn ontsierend voor je handen of voeten en kunnen voor flink wat ongemak zorgen. Maar mag je eigenlijk gellak dragen op kalknagels? Wij vertellen je er alles over.

Wat zijn kalknagels?

Bij kalknagels, ook wel onychomycose of mycosenagels genoemd, heb je een schimmelinfectie aan één of meerdere nagels van je voeten en/of handen. Hierdoor worden je nagels wit-geel, groen of bruin van kleur. Daarnaast kunnen je nagels dik, broos of brokkelig worden en zelfs loslaten.

Kalknagels komen vooral voor op je voeten, maar ook de nagels van je vingers kunnen geïnfecteerd raken met de schimmel.

Kalknagels of schimmelnagels?

Een kalknagel hoeft niet altijd een schimmelnagel te zijn. Een kalknagel kan namelijk ook onderdeel zijn van andere huidziektes, zoals psoriasis of lichen planus. Kalknagel is dus eigenlijk een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom: wit-gele verkleuring en verdikte nagel. In dit artikel gaan we uit van de meest voorkomende soort kalknagels, die veroorzaakt worden door schimmels.


Hoe herken je een beginnende schimmelnagel?

Bij een beginnende kalknagel of schimmelnagel ontstaat er een witte of gele verkleuring van de nagelrand. Deze verkleuring verspreidt zich langzaam over de rest van je nagel. Als de verkleuring groenachtig of bruin wordt, weet je dat de infectie erger wordt en dieper in de nagel doordringt.

Let op: verwar een kalknagel of schimmelnagel niet met een bacteriële infectie aan je nagel (pseudomonas), want ook bij een bacteriële infectie ontstaat er een (meestal groene) verkleuring op je nagel. Lees meer over groene/pseudomonas nagels.


Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Een kalknagel of schimmelnagel kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • De nagel wordt dof en verliest zijn glans.
  • De nagelranden worden witgeel, groen of bruin.
  • Er ontstaan witte of gele vlekken op de nagel.
  • De nagel wordt dik en brokkelig.
  • De nagel wordt broos of brokkelt zelfs af.
  • De nagel laat gedeeltelijk of helemaal los.
gele teennagels door kalknagels
Kalknagels op de tenen: de nagels worden dof, geel en brokkelig

Mag je gellak gebruiken op kalknagels?

Het is sterk af te raden om gellak te gebruiken op een geïnfecteerde kalknagel, want gellak sluit de nagel af, waardoor de infectie kan verergeren. Daarnaast kan gellak je nagels kwetsbaar maken, waardoor de schimmelinfectie zich sneller kan verspreiden naar andere nagels.


Dit is waarom je nooit gellak op kalknagels wilt dragen

Het is af te raden om gellak op schimmelnagels te gebruiken, want het kan de infectie verergeren. Maar er zijn meer redenen waarom je je potje gellak maar beter even kunt laten voor wat het is wanneer je last hebt van kalknagels. We zetten het voor je op een rijtje.

Vergergering van je kalknagels

Als je gellak gebruikt op kalknagels, dan kan de schimmelinfectie verergeren. Gellak sluit de nagel namelijk af, waardoor schimmels makkelijker kunnen gaan broeien. Zeker wanneer er vocht bij komt kijken, creëer je een ideale omgeving voor de schimmel.

Risico op verspreiding van de schimmel

Als je gellak aanbrengt op kalknagels, dan loop je het risico dat de schimmel zich verspreidt naar je andere nagels, want schimmelnagels zijn zeer besmettelijk. Vooral als je dezelfde kwastjes gebruikt en onhygiënisch werkt is de kans op verspreiding groot.

Gellak blijft minder goed zitten op kalknagels

Gellak is gemaakt voor gebruik op gezonde nagels, want het heeft een glad en intact nageloppervlak nodig om aan te hechten. Schimmelnagels kunnen echter een hobbelig en onregelmatig oppervlak hebben, waardoor gellak minder goed hecht en minder goed blijft zitten.

Behandelen van je kalknagels wordt belemmerd

Als je gellak op kalknagels draagt, dan kun je de schimmelinfectie niet goed behandelen, want middeltjes tegen kalknagels moeten de nagel kunnen penetreren. Als je gellak draagt, dan kan dit niet. Daarnaast zorgt gellak voor een verminderde zichtbaarheid van je nagels, waardoor je je nagels minder goed in de gaten kunt houden en niet kunt controleren of een eventuele behandeling effectief is.

Gellak kan de aangetaste nagel(s) verder verzwakken

Het aanbrengen en verwijderen van gellak kan je nagels beschadigen, zeker wanneer je nagels al broos en verzwakt zijn door de schimmelinfectie. Dit is niet alleen nadelig voor de algehele gezondheid van je nagels, maar het maakt je nagels ook kwetsbaarder voor schimmels.

Gellak aanbrengen
Door het aanbrengen of verwijderen van gellak kun je jouw kalknagel verder beschadigen

Mag je gewone nagellak op schimmelnagels gebruiken?

Hoewel gellak geen goed idee is als je last hebt van kalknagels, kun je je nagels wel lakken met gewone nagellak. Op die manier kun je de verkleuring van je nagels toch nog verbergen. Gebruik hiervoor wel een speciale zuurstofdoorlatende nagellak, zodat je je nagels niet afsluit. Een goede zuurstofdoorlatende nagellak is bijvoorbeeld de Orly Breathable of de Inglot 02M nagellak.


Wanneer mag je weer gellak dragen?

Je kunt het beste wachten met het dragen van gellak totdat jouw kalknagels helemaal zijn hersteld. Op die manier voorkom je dat de schimmelinfectie opnieuw kan verergeren. Houd er rekening mee dat het 6 maanden tot een jaar kan duren voordat je kalknagels helemaal zijn uitgegroeid.

Tip: om dit proces te versnellen, is het goed om de groei van je nagels te bevorderen. Lees hoe je nagels sneller kunt laten groeien.


Kun je een schimmelinfectie krijgen door gellak?

Heb jij schimmelnagels en vraag je jezelf af of je deze schimmelinfectie door het gebruik van gellak hebt opgelopen? Dat is zeker mogelijk.

Door het verkeerd aanbrengen of verwijderen van gellak kun je je nagels beschadigen. Hierdoor worden je nagels kwetsbaar en kunnen schimmels makkelijker binnendringen. Daarnaast sluit gellak de nagel af, waardoor je een ideale omgeving voor schimmels creëert.

Vooral wanneer je gellak op je teennagels gebruikt loop je een verhoogd risico op kalknagels. Dit komt omdat je voeten vaker opgesloten zitten (in je sokken en schoenen). Als je dan ook nog last hebt van zweetvoeten, is de kans op schimmelnagels door gellak groot.


Hoe kun je kalknagels behandelen?

Je kunt kalknagels op verschillende manieren behandelen, bijvoorbeeld met tea tree olie of met een speciaal kalknagelserum. Daarnaast kun je jouw kalknagel laten laseren bij een huidtherapeut, of dit zelf doen met een speciaal laser apparaatje.

Mocht dit onvoldoende helpen, dan kan de huisarts pillen tegen schimmel voorschrijven. Antischimmelpillen zijn sterke medicijnen en kunnen veel bijwerkingen geven, zorg daarom dat je op de hoogte bent van de risico’s en overlegd hebt met je huisarts.

Lees ook: dit zijn de beste manieren om kalknagels te behandelen.

teennagel-vijlen
Door het dunner vijlen van jouw kalknagel ziet-ie er weer gezonder uit

Wat kun je verder doen?

Als je last hebt van kalknagels is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen. Zo voorkom je verdere verspreiding van de schimmelinfectie en zorg je ervoor dat de schimmel geen kans krijgt om opnieuw toe te slaan. Met de volgende tips kun je schimmelnagels in de toekomst voorkomen:

  • Draag slippers in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld in het zwembad of in openbare douches.
  • Was je voeten dagelijks en liefst zonder zeep. Als je toch met zeep wilt wassen, kies dan voor een pH-neutrale zeep, zoals de Le Petit Marseillais.
  • Draag katoenen of wollen sokken. Zorg ervoor dat de sokken die je draagt schoon en droog zijn en verwissel ze dagelijks.
  • Breng gellak op de juiste manier aan. Zo voorkom je beschadiging van je nagels, wat ze kwetsbaarder maakt voor een schimmelinfectie. Lees hoe je gellak op de juiste manier aanbrengt.
  • Verzorg je nagels en voeten. Bijvoorbeeld met nagelriemolie en voetencrème. Zo leg je een beschermend laagje over je nagels en huid heen, waardoor schimmels minder makkelijk kunnen binnendringen.
  • Verwijder gellak op de juiste manier. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want anders kun je ook hierdoor je nagels beschadigen en sneller last krijgen van schimmelnagels. Lees hoe je gellak verwijdert.
  • Laat je nagels na gellak herstellen. Zijn jouw nagels beschadigt door gellak? Laat ze dan eerst weer helemaal herstellen. Zo voorkom je dat schimmels kunnen toeslaan op jouw beschadigde nagelplaat. Lees hoe je beschadigde nagels na gellak herstelt.

Veelgestelde vragen

Mag je gellak dragen als je last hebt van kalknagels?

Draag nooit gellak op kalknagels, want hierdoor kan de schimmelinfectie aan je nagels verergeren. Ook loop je het risico op verdere verspreiding van de schimmelnagels. Wel kun je gebruik maken van een milde, zuurstofdoorlatende nagellak. Zoals de Inglot 02M nagellak of de Orly Breathable.

Kun je BIAB gebruiken op kalknagels?

Het is af te raden om BIAB te gebruiken op kalknagels. BIAB sluit net als gellak de nagel af, waardoor schimmels makkelijker kunnen gaan broeien. Als hier dan ook nog eens vocht bij komt kijken, creëer je een ideale omgeving voor de schimmel, waardoor schimmelnagels kunnen verergeren.

Kun je gelnagels of acrylnagels zetten op kalknagels?

Zet nooit gel- of acrylnagels op een geïnfecteerde kalknagel. Doordat gel of acryl de nagel afsluit, wordt de groei van schimmels bevordert en kunnen schimmelnagels verergeren. Daarnaast is er een grotere kans op verspreiding van de schimmelinfectie. Laat kalknagels dus eerst herstellen voordat je kunstnagels draagt.