Nagelriemen zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van je nagels. Ze hebben immers een beschermde functie. Daarom is het van belang om ze de nodige zorg te geven.
Het beste verzorg je je nagelriemen door ze dagelijks in te smeren met een speciale nagelriemolie. Zo blijven ze soepel en zacht en voorkom je dat ze scheuren of barsten. Het is belangrijk om je nagelriemen soepel, schoon en intact te houden om infecties of ontstekingen te voorkomen.
Daarnaast wil je natuurlijk dat je nagelriemen er verzorgd en mooi uitzien. Dat doe je door je nagelriemen voorzichtig terug te duwen.

Wat zijn nagelriemen?
De nagelriem wordt ook wel cuticula of eponychium genoemd. Maar wat zijn nagelriemen nou eigenlijk?
De nagelriem is een laagje doorzichtige huid tussen de proximale nagelplooi en de nagel. Nagelriemen hebben als functie om nieuwe nagels te beschermen tegen bacteriën en schadelijke stoffen wanneer ze uit de nagelwortel groeien. Ze vormen dus een barrière tussen de huid en nagel.[1]
Kortom: je nagelriemen hebben een belangrijke functie. Geef ze daarom de nodige aandacht en ga voorzichtig te werk bij het terugduwen.
Waarom nagelriemen terugduwen?
Misschien vraag je je wel af waarom je je nagelriemen zou terugduwen. Vooral bij het aanbrengen van nagellak, gellak of kunstnagels is het terugduwen van je nagelriemen belangrijk. De drie voordelen van het terugduwen van je nagelriemen:
- Het ziet er netter en verzorgder uit.
- Je nagels lijken langer.
- Je hebt langer plezier van je manicure.
Wel is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Anders loop je kans op vervelende velletjes of ontstekingen. Dat wil je voorkomen natuurlijk.
Waarom nagelriemen terugduwen bij een manicure?
Het terugduwen van de nagelriemen is een standaard stap tijdens manicures. Maar waarom eigenlijk? En waarom blijft je manicure langer mooi door het terugduwen van je nagelriemen?
Nagelproducten zoals nagellak, gellak en kunstnagels zijn gemaakt om met het nageloppervlak te hechten. Als ze in plaats daarvan aangebracht worden op de dode huidcellen van je nagelriemen, hechten de producten niet goed en krijg je te maken met het vroegtijdig loslaten van de lak of kunstnagel.
Het terugduwen van je nagelriemen is dus een cruciale stap als je lang wilt genieten van je lakje of nepnagels.

Wat heb je nodig voor het terugduwen van je nagelriemen?
Voor het terugduwen van je nagelriemen heb je een aantal dingen nodig:
- Kommetje of teiltje – zorg dat deze groot genoeg is voor je handen.
- Schone, zachte handdoek – pak ook echt een schone handdoek. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen komen.
- Nagellakremover – gebruik bij voorkeur een remover zonder aceton. Dit heb je overigens alleen nodig als er nog nagellak op je nagels zit.
- Nagelriemverwijderaar (cuticle remover) – onze fave is de Orly Cutique, maar voor een budgetvriendelijke optie is de Trind Cuticle Remover een goede keuze.
- Nagelriemolie – zoals de Essie Apricot Cuticle Oil.
- Bokkenpootje – het liefst een met rubberen kop, zoals de Herome Cuticle Pusher. Deze is wat zachter, zodat je geen scheurtjes in je nagelriemen kan maken.
Hoe nagelriemen terugduwen? Stap voor stap uitleg
Het is belangrijk dat je je nagelriemen op de juiste manier terugduwt, anders kan je te maken krijgen met beschadigingen, vervelende velletjes of ontstekingen. Daarom leggen we je stap voor stap uit hoe je je nagelriemen terugduwt op een veilige manier.
1. Verwijder oude restjes nagellak
Het is belangrijk om eerst alle oude restjes nagellak van je nagels te verwijderen. Je wilt voorkomen dat je schilfertjes nagellak het nagelbed in duwt, want dat kan infecties veroorzaken.
2. Laat je vingers 5 tot 10 minuten weken in warm water
Vul het kommetje of teiltje met lauwwarm water en laat je vingers zo’n 5 tot 10 minuten in het handbadje weken. Zo worden de nagelriemen zacht, waardoor het terugduwen makkelijker wordt.
Tip: voeg een beetje nagelriemolie toe voor extra hydratatie. Je kan eventueel ook wat kokosolie of jojobaolie gebruiken.
3. Droog je nagels af met een schone doek
Droog je nagels en vingers af met een schone, zachte handdoek. Let op: gebruik ook echt een schone doek. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen en vingers terechtkomen. Belangrijk, want door bacteriën loop je een grotere kans op ontstekingen.

4. Breng nagelriemverwijderaar (cuticle remover) aan
Breng een kleine hoeveelheid nagelriemverwijderaar aan op je nagelriemen en laat dit 3 tot 5 minuten intrekken. Zo week je je nagelriemen los en verzacht je ze, waardoor je ze beter kan terugduwen.
Als je geen nagelriemverwijderaar wilt gebruiken, kan je eventueel ook een beetje nagelriemolie gebruiken.
Tip: heb je hele vastzittende nagelriemen? Laat de cuticle remover dan een paar minuten extra intrekken.
5. Duw je nagelriemen terug
Leg je hand plat neer en gebruik een bokkenpootje om je nagelriemen voorzichtig terug te duwen. Zet niet teveel druk om scheurtjes in je nagelriemen te voorkomen. Pak tevens het gehele oppervlak aan de onderkant van je nagel mee.
6. Wrijf voorzichtig met een warm, vochtig washandje over je nagelriemen
Dompel een washandje in warm water en wrijf voorzichtig over je nagelriemen. Zo verwijder je losgekomen stukjes nagelriem en dode huid.
7. Verwijder eventuele nijnagels of losse velletjes
Heb je nog last van losse velletjes? Verwijder deze dan met een nagelriemknipper. Een nagelriemknipper is speciaal gemaakt om de nagelriemen en zijwallen zo min mogelijk te beschadigen.
Het verwijderen van losse velletjes kan helpen voorkomen dat ze verder scheuren. Bovendien ziet het er verzorgd uit.
Let op: knip alléén de doorschijnende, dode huid af. Je wilt geen levend weefsel afknippen, anders loop je kans op schade, infecties en ontstekingen.

8. Verzorg je nagelriemen
Was je handen met water en zeep om de laatste restjes olie en overtollig huid te verwijderen.
Smeer je nagelriemen vervolgens in met een verzorgende nagelriemolie. Zo zorg je dat ze gehydrateerd blijven en minder snel scheuren. Oftewel: belangrijk om het risico op ontstekingen te verkleinen.
Het best herhaal je dit meerdere keren per dag. Nagelriemolie houdt je nagels en nagelriemen namelijk soepel, waardoor je ze ook de volgende keren gemakkelijker terug kan duwen. Smeren maar dus!
Tip: gooi een nagelriemolie pen in je tas. Zo kan je je nagelriemen altijd en overal de nodige zorg geven. Onze fave? De Herome wonderpen. Ideaal voor onderweg!
Hoe vaak moet je je nagelriemen terugduwen?
Misschien vraag je je wel af hoe vaak je je nagelriemen moet terugduwen. En of het überhaupt wel wat uitmaakt.
Het terugduwen van je nagelriemen zou je niet alleen moeten doen tijdens je maandelijke manicure. Het beste duw je ze elke 4 tot 7 dagen terug. Maak het dus een onderdeel van je wekelijkse verzorgingsroutine.
Zo hou je je nagelriemen in goede conditie en voorkom je tevens dat ze te vast aan de nagelplaat groeien. Daardoor gaat het de volgende keer gemakkelijker en verklein je de kans op scheurtjes.
Is het veilig om je nagelriemen te knippen?
Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: het knippen van de nagelriemen. Ook is het een standaard ritueel bij de populaire russian manicure. Maar hoe veilig is het?
Het is sterk af te raden om je nagelriemen te knippen. Door het knippen of snijden leg je de huid bloot aan bacteriën en loop je kans op ontstekingen of infecties. Bovendien kan het de nagelmatrix beschadigen, waardoor je last kan krijgen van ribbeltjes op je nagels.

Ook veel dermatologen raden het ritueel af. Zo vertelt dermatoloog en professor Richard Scher tegen webMD over de risico’s van het wegknippen van je nagelriemen. “Als je de nagelriemen verwijdert, zet je dat gebied rondom je nagels wagenwijd open. Zo kan er van alles in terecht komen.”
Dermatoloog Ella Toombs beaamt dat. “Nagelriemen hoor je niet te knippen. Ze horen zacht te zijn, en ze knippen kan ze juist harder maken, waardoor sneller schade ontstaat. Als je ze knipt, is er een grotere kans op scheuren of splijten.”
Kortom: het knippen van je nagelriemen is een handeling die je liever vermijd. Een vervelende nagelriemontsteking of infectie wil je immers voorkomen, toch?
Is het veilig om je nagelriemen te frezen?
Hoe zit het dan met een elektrische vijl of nagelfrees? Mag je je nagelriemen wel frezen?
Met een frees verwijder je gemakkelijk dode huidcellen en stukjes nagelriem van de nagels. Zet de nagelfrees op zijn laagste stand en gebruik bij voorkeur een diamond bitje met een fijne korrel. Verder is het aan te raden om een bitje met smalle, spitse kop te gebruiken, zodat je zorgvuldig kan werken en je jezelf niet snijdt.
Het is dus een goede manier voor het netjes maken van je nagelriemen. Maar let op: frezen is een techniek die kennis en ervaring vereist. Doe dit dus alleen als je er verstand van hebt.
Verder is het belangrijk dat je alleen de dode velletjes en huidcellen wegfreest. Frees dus nooit levend weefsel weg.

Wat kan je doen tegen droge nagelriemen?
Heb je last van hele droge nagelriemen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat je er tegen kan doen.
Je kan droge nagelriemen behandelen met nagelriemolie, maar het best gebruik je een hydraterende nagelriemcrème. Een crème trekt minder snel in de nagels en blijft dus als een vetlaagje op de nagels liggen. Zo creëer je een beschermend, hydraterend laagje waar je de uitgedroogde nagelriemen en velletjes mee tegengaat.
Aan wat voor crème moet je dan denken? Een goede optie is de Burt Bees Lemon Butter Cuticle. Deze is gemaakt van bijenwas én ruikt nog eens heerlijk ook.
Tip: zet je potje nagelriemcrème op je nachtkastje en smeer je nagels elke avond voor het slapengaan in. Zo kan de crème de hele nacht goed zijn werk doen en sta je op met gehydrateerde, verzorgde nagels.
Tips
- Duw je nagelriemen nooit terug met je nagels. Er zitten namelijk veel bacteriën op je nagels. Duw je je nagelriemen met je nagels terug, dan kunnen deze bacteriën binnendringen en vergroot je het risico op ontstekingen.
- Gebruik je een houten bokkenpootje? Pak dan elke keer een nieuwe. Houten bokkenpootjes of manicuresticks zijn poreus en lastig schoon te maken. Zo kunnen bacteriën zich gemakkelijker naar je nagel verspreiden. Pak dus elke keer een nieuwe.
- Hou het terugduwen van je nagelriemen bij. Nagelriemen die te ver met de nagelplaat zijn meegegroeid zijn kwetsbaarder en gevoeliger voor scheuren of barstjes.
- Draag handschoentjes tijdens het schoonmaken. Zo voorkom je dat je nagels en nagelriemen uitdrogen door de agressieve stofjes in de schoonmaakproducten.
- Vermijd bijten, pulken of het afscheuren van losse velletjes of randjes. Hoe verleidelijk het ook is, blijf van losse velletjes af. Bijten is al helemaal uit den boze: je mond is een bron van bacteriën.
- Zorg voor voldoende vitamines en mineralen in je dieet. De juiste voedingsstoffen zijn immers belangrijk voor sterke nagels en gezonde nagelriemen. Lees meer over vitamines voor je nagels.
FAQ
Wat is een bokkenpootje?
Een bokkenpootje, ook wel cuticle pusher genoemd, is een simpele nageltool die gebruikt wordt tijdens manicures en pedicures. Je duwt er de huid van je nagelriemen mee terug, zodat je nagellak en kunstnagels gemakkelijker aanbrengt. Bokkenpootjes heb je in verschillende materialen, zoals hout, rubber en metaal.
Is nagelriemen terugduwen slecht?
Het terugduwen van je nagelriemen is niet slecht, maar het zorgt wel voor een grotere kans op ontstekingen of infecties. Daarom is het belangrijk dat het op de juiste manier gebeurd. Gebruik dus de juiste tools en ga zorgvuldig en hygiënisch te werk.
Groeien je nagels sneller als je je nagelriemen terugduwt?
Je nagels groeien niet sneller door het terugduwen van je nagelriemen. Ook hebben nagelriemen of nagels geen lucht nodig. Beide zijn fabeltjes. Wel lijken je nagels langer door het terugduwen van je nagelriemen.
Hoe gebruik je een bokkenpootje?
Een bokkenpootje gebruik je het best in een hoek van 45 graden. Ga per nagel te werk en duw je nagelriemen voorzichtig terug met de platte of ronde kop van het bokkenpootje. Het is aan te raden om je nagels vooraf te weken. Zo voorkom je beschadigingen.
[1] de Berker D. Nail anatomy. Clin Dermatol. 2013 Sep-Oct;31(5):509-15. doi: 10.1016/j.clindermatol.2013.06.006. PMID: 24079579.