Het is er bij velen met de paplepel ingegoten: het terugduwen van de nagelriemen. Niet alleen lijken je nagels langer, ook is het nog eens gemakkelijker om je nagels te lakken. Maar hoe verstandig is dit wekelijkse ritueeltje nou eigenlijk?
In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten: de voordelen, risico’s en wat de experts zeggen. Én we leggen je uit hoe je je nagelriemen op een veilige manier terugduwt.
Waarom nagelriemen terugduwen?
Laten we beginnen bij het begin. Want waarom zou je je nagelriemen überhaupt terugduwen? Wat zijn de voordelen?
Door het terugduwen van je nagelriemen lijken je nagels langer. Bovendien is het aanbrengen van nagellak of kunstnagels gemakkelijker. Een ander voordeel is dat je minder snel te maken hebt met uitgroei van je lak of kunstnagels.
Het is dus niet vreemd dat het terugduwen van de nagelriemen een standaard procedure is tijdens manicures. Het geeft niet alleen een mooiere look, ook doe je een stuk langer met je prachtig gelakte nagels.
Fabeltjes over het terugduwen van je nagelriemen
Naast de bovengenoemde voordelen, bestaan er helaas ook flink wat fabeltjes over het terugduwen van je nagelriemen.
Zo zouden je nagels sneller groeien en meer lucht krijgen. Ook leerden mensen vroeger dat de halve witte maantjes op je nagels, ook wel lunula genoemd, zichtbaar horen te zijn. Van beide beweringen klopt maar weinig: het zijn fabeltjes.
Is het terugduwen van je nagelriemen verstandig? Dit zeggen de experts
Het terugduwen van je nagelriemen heeft dus flink wat voordelen. Maar hoe verstandig is het nou eigenlijk? Dat ligt er maar net aan aan wie je het vraagt.
Wat de voorstanders zeggen
In een interview met Refinery29 vertelt Juanita Hubert-Miller, eigenaresse van nail bar Townhouse, dat er niks mis is met het voorzichtig terugduwen van je nagelriemen en het zelfs belangrijk is bij het uitvoeren van een manicure.
“Als je je voorzichtig over je nagel schraapt, vlak voor waarvan je denkt dat het je nagelriem is, zie je witte brokjes en stof verschijnen,” vertelt Hubert-Miller. “Dit moet verwijderd worden, want nagellak en kunstnagels hechten het best aan een schoon nageloppervlak.”
“Wat de meeste mensen bedoelen heet eigenlijk het eponychium, de huidplooi aan de basis van de nagel,” gaat de saloneigenaresse verder. “Hier moet je een stuk voorzichtiger mee zijn, want het is levend weefsel.”
“Er is niks mis met het terugduwen van het eponychium, maar het beste doe je dit na een douche of bad, of in de salon met professioneel materiaal. Daarmee voorkom je schade en het scheuren of splijten van je nagelriemen,” legt Hubert-Miller tot slot uit.
Wat de tegenstanders zeggen
Toch zijn er ook tegenstanders van het populaire ritueeltje. Zo vertelt dermatoloog Leon Plusjé tegen de consumentenbond dat het terugduwen van je nagelriemen ontstekingen kan veroorzaken.
“Bij het terugduwen van de nagelriemen wordt de op de nagel gelegen huidplooi, ook wel proximale nagelplooi genoemd, losgemaakt van de nagel,” vertelt Plusjé. “De hermetisch afgesloten nagelplooi wordt hierdoor toegankelijk voor bacteriën, schimmel, irriterende stoffen en vuil. Dat kan een acute of chronische onstekingsreactie (paronychia) veroorzaken.”
Ook volgens Rick Waalboer-Spuij, dermatoloog bij het Erasmus MC Rotterdam, bescherm je je nagels niet door het terugduwen van je nagelriemen. Tegen de Volkskrant legt hij uit hoe dat zit.
“Door het terugduwen van de nagelriemen maak je ze juist kapot. Hierdoor kunnen bacteriën of schimmels een weg naar binnen vinden wat ervoor zorgt dat de nagelriemen ontstoken raken.”
Advies van de experts
Ook cosmetisch dermatoloog Michelle Green is het daar mee eens. Bovendien kunnen slecht verzorgde nagelriemen een domino effect veroorzaken.
“Wanneer je nagelriemen droog of beschadigd raken, kan het je nagelbed beschadigen. Dat kan de manier waarop je nagels uitgroeien beinvloeden,” legt Green uit in een interview met RealSelf.
Verder raadt ze aan om je nagelriemen gehydrateerd te houden met een crème of nagelriemolie, zoals de Essie Apricot Cuticle Oil. Zo bescherm en versterk je je nagels.
De risico’s van het terugduwen van je nagelriemen
Hoewel het terugduwen van je nagelriemen voordelen heeft, zitten er ook risico’s aan verbonden. Niet alleen loop je kans op nagelriemontsteking of zelfs chronisch ontstoken nagelriemen, ook kan het terugduwen van de nagelriemen zorgen voor nijnagels.
Nagelriemontsteking
Een nagelriemontsteking herken je aan een dikke en rode huid rondom je nagel. De ontsteking doet vaak pijn en er kan zelfs geel vocht uitkomen. Gelukkig gaat een ontstoken nagelriem meestal vanzelf over, maar in ernstige gevallen moet het behandeld worden met medicijnen.
Nijnagels
Naast een nagelriemontsteking kan het terugduwen van de nagelriemen ook nijnagels veroorzaken. Nijnagels, ook wel dwangnagels, bijnagels of stroopnagels genoemd, zijn kleine, losse velletjes langs de nagel. Ze ontstaan door het scheuren van de nagelriemen of huid en kunnen pijn doen.
Gelukkig genezen nijnagels meestal vanzelf, maar die vervelende, losse velletjes langs je nagels wil je natuurlijk liever voorkomen.
Nagelriemen terugduwen: wel of niet doen?
Of je je nagelriemen wel of niet moet terugduwen, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar wat is nou wijsheid?
Uit ervaring kunnen we je vertellen dat het regelmatig terugduwen van de nagelriemen geen problemen hoeft te veroorzaken en zelfs voordelen heeft. Dat neemt echter niet weg dat het niet mis kan gaan.
Het is enorm belangrijk dat je je nagelriemen de juiste verzorging geeft en ze op de juiste manier terugduwt. Zo voorkom je vervelende ontstekingen.
Dit is hoe je je nagelriemen veilig terugduwt
Hoe duw je je nagelriemen terug op een veilige manier? We leggen het je stap voor stap uit.
- Laat je vingers 5 tot 10 minuten weken in een lauwwarm handbadje. Zo worden je nagelriemen zacht, waardoor het terugduwen makkelijker gaat.
- Droog je handen af en breng nagelriemverwijderaar aan. Laat dit zo’n 3 tot 5 minuten intrekken. Een van onze favorieten: de Trind Cuticle Remover. Als je geen nagelriemverwijderaar wilt gebruiken, gebruik dan nagelriemolie of eventueel vaseline.
- Duw je nagelriemen voorzichtig – en niet te ver – terug. Leg je hand bij voorkeur plat neer en gebruik een bokkenpootje met rubberen kop, zoals de Herome Cuticle Pusher. Deze is wat zachter, waardoor je scheurtjes in je nagelriemen voorkomt.
- Verzorg je nagelriemen met een hydraterende nagelriemolie. Zo leg je een beschermlaagje over je nagelriemen en nagels heen. Bovendien hou je ze soepel en intact, waardoor ziektemakers minder makkelijk binnendringen.
Tip: wil je een uitgebreide uitleg en meer tips & tricks over het terugduwen en verzorgen van je nagelriemen? In nagelriemen terugduwen en verzorgen: de ultieme guide lees je er alles over.
FAQ
Kunnen je nagelriemen beschadigen door ze terug te duwen?
Door het verkeerd terugduwen van je nagelriemen kunnen ze beschadigt raken. Zo ontstaan losse velletjes, kloofjes of zelfs ontstekingen. Zorg daarom dat je het op de juiste manier doet en hygiënisch werkt.
Is het goed om je nagelriemen terug te duwen?
Als je nagelriemen te ver met de nagelplaat meegroeien, is het goed om ze terug te duwen. Door het te ver meegroeien zijn ze immers gevoeliger voor barstjes of scheurtjes. Het klopt echter niet dat je nagels sneller groeien door het terugduwen van je nagelriemen.