Last van kloven in handen of vingers? Dit kun je eraan doen

Naarmate je ouder wordt, krijg je een steeds drogere huid die sneller barst of scheurt. Je huid kan rood zijn of sneller vervellen. Maar ook als je jong bent, is het krijgen van kloofjes in de handen en vingers een vervelende kwaal.

Daarom vertellen we je in dit artikel wat je tegen kloven in de handen en vingertoppen doet en hoe je ze voorkomt.

kloven in handen of vingers

Hoe ontstaan kloven in de handen en vingers?

Kloofjes in de handen en vingers ontstaan door uitdroging van de huid. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De kloven treden vaak op aan de vingertoppen en kunnen pijnlijk zijn of gaan bloeden.

Droge huid

De boosdoener van kloofjes is dus een droge huid, of xerosis cutis in medische termen. Een droge huid is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar het kan ook veroorzaakt worden door het overmatig wassen van je handen of koud, droog weer.

Een droge huid kan echter ook een teken zijn van dermatitis. Dermatitis is een ontsteking van de huid en komt in twee soorten: chronisch en acuut. Bekende vormen van dermatitis zijn eczeem en psoriasis.

Soms zijn vingerkloven een symptoom van handeczeem of andere soorten dermatitis.


Wat zijn risicofactoren voor kloven in de handen en vingers?

Soms is de kans op het krijgen van kloofjes in de handen en vingers groter. We zetten de risicofactoren op een rijtje.

Koud en droog weer

Door koud weer en droge lucht, zoals in de winter, droogt je huid sneller uit. Daardoor neemt de kans op kloofjes in je handen en vingers toe. Niet alleen buiten is de lucht erg droog, maar ook binnen is de lucht droog door de verwarming.

Een verouderde huid

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op kloofjes toe. Dat komt omdat een verouderde huid het vermogen verliest om vocht vast te houden, waardoor deze sneller uitdroogt. Zo ontstaan er sneller barstjes of scheurtjes in de huid.

Veelvuldig wassen van de handen

Door je handen vaak te wassen, drogen ze uit. Zo barst je huid sneller en ontstaan er kloofjes. Door het wassen was je namelijk de natuurlijke, vette beschermlaag van je huid weg. Ook als je te heet water gebruikt lossen de natuurlijke oliën van je huid sneller op.

Gebruik van zeep en reinigingsmiddelen

Door het veelvuldig gebruik van zeep en andere reinigingsmiddelen droogt je huid uit en ontstaan er sneller barstjes of scheurtjes. Zo verhoog je dus het risico op kloofjes. Ook kan je huid geïrriteerd raken of gaan jeuken.

Ook schoonmaakmiddelen kunnen dit veroorzaken. Draag daarom altijd beschermende handschoenen.

Eczeem of psoriasis

Als je aanleg hebt voor een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis, dan heb je een grotere kans op het ontwikkelen van kloofjes. Dit komt omdat je vaak een droge huid hebt als een dergelijke huidaandoening in je familie voorkomt.

Eelt op de handen of vingers

Als je eelt op je handen of vingers hebt, kan de huid gemakkelijker barsten of scheuren. Zo ontstaan er kloofjes, die door de verdikte en verharde huid minder goed kunnen genezen. Eelt ontstaat door constante wrijving of druk op de huid.

Lees ook: last van eelt op je handen? Zo verwijder en voorkom je het.

Vitaminetekort

Door een tekort aan vitamine D kan je een drogere huid krijgen. Daardoor krijg je sneller barstjes of scheurtjes in de huid en handen. Door het vitaminetekort wordt namelijk de regulatie van vetten in de huid verstoord. Dat toont onderzoek aan.


Hoe behandel en verzorg je kloven in je handen of vingers?

Kloven in de handen en vingers kun je op verschillende manieren behandelen en verzorgen, zoals het gebruik van een klovenzalf, zinkzalf, vaseline of het toevoegen van omega 3-vetzuren aan je dieet.

Klovenzalf

De beste manier om kloven in de handen en vingers te behandelen is door een speciale klovenzalf te gebruiken. Deze bevatten etherische oliën die de huid soepel houden en zinkoxide, wat de huid beschermt en verweking van de huid voorkomt. Daarnaast zitten er meestal verzorgende en ontstekingsremmende stofjes in de zalf.

Een goede klovenzalf is bijvoorbeeld de Gehwol Klovenzalf. Deze zalf zorgt dat de kloven sneller herstellen en maakt de huid zacht en elastisch.

Hoe gebruik je een klovenzalf?

Breng de klovenzalf royaal aan op de kloven en dek af met een pleister of verband. Je kunt eventueel ook katoenen handschoenen aantrekken. Laat de zalf een aantal uren goed intrekken.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren, ook wel visolie genoemd, kunnen helpen als je last hebt van kloven. De vetzuren reguleren namelijk de olieproductie in je huid. Probeer daarom voldoende vette vis te eten of overweeg om elke dag een omega 3 capsule in te nemen.

Zinkzalf (Sudocrem)

Om kloven in de handen of vingers te behandelen kun je een zinkzalf, zoals Sudocrem, gebruiken. Zinkzalf bevat, net als klovenzalf, zinkoxide. Dit werkt beschermend en verzachtend voor de huid. Daarnaast bevat Sudocrem hypoallergeen Lanoline, wat tevens beschermend werkt.

Vaseline

Door de kloofjes in je handen of vingers in te smeren met vaseline leg je een beschermend laagje over de huid. Dit gaat vochtverlies tegen en helpt tevens tegen irriterende stoffen. Vaseline is echter niet altijd voldoende om kloofjes te genezen. Een ander nadeel is dat het, in tegenstelling tot klovenzalf of zinkzalf, de huid week kan maken.

Toch kan vaseline een goede aanvulling zijn voor het behandelen van kloven. Je kunt het immers de hele dag door aanbrengen.


Zo voorkom je kloofjes in je handen of vingers

Natuurlijk kun je ook een aantal dingen doen om kloofjes in de handen en vingers te voorkomen. Vaak komt dit neer op het voorkomen van een droge huid. We zetten een aantal handige tips op een rijtje.

  • Smeer je handen dagelijks in met een hydraterende handcrème. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt en houd je de huid soepel. Een goede, milde handcrème voor kloven is bijvoorbeeld de La Roche-Posay Cicaplast handcrème.
  • Was je handen niet te vaak en niet te heet. Daarnaast is het aan te raden om een milde zeep te gebruiken, zonder uitdrogende stofjes zoals alcoholen.
  • Draag handschoentjes tijdens het afwassen of schoonmaken. Zo voorkom je dat je in aanraking komt met de chemische middelen die je huid uitdrogen.
  • Draag warme handschoenen bij koud weer. Zeker in de winter is dit aan te raden, door de kou en wind droogt je huid namelijk snel uit.
  • Voorkom een droge lucht in huis. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt. Je kunt hiervoor een luchtbevochtiger aanschaffen of bakjes water aan de verwarming hangen.
  • Drink voldoende. Ter voorkoming van een droge huid is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.

Ga bij extreme kloven naar de dokter

Breng een bezoekje aan de dokter als je last hebt van diepe kloven in de handen of vingers die niet minder worden of als de kloven gaan ontsteken. Zo kan er tevens gekeken worden of je een vitaminetekort hebt of dat er sprake is van dermatitis, zoals eczeem of psoriasis.


FAQ

Hoe behandel je kloofjes in de vingers of handen?

De beste manier om kloofjes in de vingers of handen te behandelen is door een speciale klovenzalf te gebruiken. Deze bevat zinkoxide, oliën en panthenol, wat de huid beschermt en helpt te herstellen. Een andere optie is zinkzalf of eventueel vaseline. Zorg daarnaast voor voldoende omega 3-vetzuren in je voeding.

Wat is de beste klovenzalf?

Een goede klovenzalf is bijvoorbeeld de Gehwol Klovenzalf, maar ook de Scholl klovencrème staat goed aangeschreven. Daarnaast kan eventueel een zinkzalf, zoals Sudocrem, gebruikt worden tegen kloven in de huid.

Kunnen kloven ontstaan door een vitaminetekort?

Kloven kunnen een indirect gevolg zijn van een vitaminetekort. Door een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine D, kun je een drogere huid krijgen. Dit kan resulteren in kloofjes. Daarnaast kan een tekort aan omega 3-vetzuren het krijgen van kloofjes uitlokken. Dit heeft namelijk invloed op de vochthuishouding van je huid.

Helpt vaseline tegen kloofjes in de handen of vingers?

Vaseline kan helpen tegen kloven in de huid, maar het is niet altijd voldoende. Meestal is er meer nodig, zoals behandeling met een klovenzalf of zinkzalf. Deze bevat zinkoxide, wat beschermend en verzachtend voor de huid werkt. Vaseline kan altijd gebruikt worden ter aanvulling of ter voorkoming van kloofjes.

Wat doen bij diepe of pijnlijke kloven?

Diepe kloven die niet weggaan na thuisbehandeling of pijnlijke kloven kunnen wijzen op gezondheidsproblemen, zoals een vitaminetekort, ontstekingen of een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis. Raadpleeg daarom altijd een arts als dit het geval is.