Wat is een russian manicure en hoe veilig is-ie nou eigenlijk?

De laatste jaren wordt de russian manicure steeds populairder. Grote kans dat je ‘m weleens voorbij hebt zien komen op TikTok, YouTube of andere sociale media. Maar wat is deze russische manicure nou eigenlijk? En is hij wel veilig?

Wat is een russian manicure en hoe veilig is het?

Wat is een russian manicure?

Laten we beginnen met het belangrijkste. Want wat is een russian manicure nou eigenlijk?

Een russian manicure, ook wel dry manicure genoemd, is een manicure waarbij het eponychium (nagelriem) weggeknipt of weggefreesd wordt met een elektrische vijl. De nageltechniek, die oorspronkelijk uit Rusland komt, kan ontstekingen en infecties veroorzaken bij een onjuiste uitvoering.

Het is dus belangrijk om een russian manicure alleen uit te laten voeren door een getraind professional met de juiste kennis in huis. Toch is het slim om twee keer na te denken voordat je een dergelijke manicure laat doen. Het komt namelijk niet zonder risico’s.

Wat is het eponychium?

Het eponychium, ook wel proximale nagelplooi genoemd, is het deel waar je nagel eindigt. Het is het deel waar de nagelplaat en de huid elkaar raken.

De termen eponychium en nagelriem worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite ligt je nagelriem nog vóór het eponychium op de nagelplaat. Het is het witte, droge gedeelte op de nagelplaat. Het is in feite dode huid.


Hoe wordt een russian manicure gedaan?

Bij een traditionele manicure worden je nagelriemen doorgaans verzorgd en netjes gemaakt door het weken in een handbadje. Vervolgens worden ze voorzichtig teruggeduwd.

Bij een russian manicure daarentegen wordt gebruik gemaakt van een elektrische vijl of frees. De nagelriemen worden niet geweekt, vandaar ook de naam ‘dry manicure’.

Bij een russian manicure worden de nagelriemen met een frees weggevijld

Bij een russian manicure wordt de nagelplaat eerst egaal gemaakt met een bepaald soort bitje (opzetstukje). Vervolgens worden de nagelriemen met een ander soort bitje verwijderd. Tot slot worden de nagels gepolijst en in de gewenste vorm gevijld.

Na het behandelen van de nagels en nagelriemen worden de nagels meestal in een mooi kleurtje gelakt. Dat kan met gewone nagellak, maar ook met gellak. Ook wordt een russian manicure vaak gedaan in combinatie met kunstnagels, zoals gel- of acrylnagels.

Omdat het uitvoeren van een russian manicure een precies werkje is, waarbij hygiënisch en zorgvuldig gewerkt moet worden, neemt het een stuk meer tijd in beslag dan een traditionele manicure.


Wat zijn de voordelen van een russian manicure?

Misschien vraag je je wel af waarom je een russian manicure zou laten doen. Wat zijn de voordelen ten opzichte van een traditionele manicure?

Het grootste voordeel van een russian manicure is dat je mooie, strakke nagelriemen krijgt en je nagels langer lijken. Ook kan de lak of kunstnagel dichter aan de onderkant van je nagels aangebracht worden. Daardoor kan je langer met je manicure doen.

Toch heeft de behandeling niet alleen maar voordelen. Een russian manicure brengt namelijk risico’s met zich mee. Zeker bij een onjuiste uitvoering.


Hoe veilig is een russian manicure en wat zijn de risico’s?

De russian manicure is een controversiële behandeling. En dat is niet zonder reden, want hoe veilig is het nou eigenlijk?

Volgens het Amerikaanse AAD is het niet aan te raden om je nagelriemen te knippen. ‘Nagelriemen beschermen de nagelwortel, dus het is belangrijk om ze niet te knippen of terug te duwen. Als je je nagelriemen knipt, dan kunnen bacteriën gemakkelijker in je lichaam terecht komen en infecties veroorzaken.’

Nagelriem knippen

Het knippen van je nagelriemen komt dus niet zonder risico. Toch kan het volgens voorstanders van de behandeling veilig worden uitgevoerd, maar daarbij is het wel belangrijk dat het op de juiste manier wordt gedaan en de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Waar je zelf op kan letten? Doe goed je onderzoek. Check altijd even de reviews en de achtergrond van de salon. Én check welke opleidingen de nagelstyliste heeft afgerond en hoeveel jaar ervaring hij of zij heeft.


Wat zeggen de experts?

Hoe denken de experts over de russian manicure? Dat verschilt nogal aan wie je het vraagt. Volgens professionele nagelstylisten kan de manicure niet veel kwaad, maar dan moet hij wel zorgvuldig gebeuren.

Veel dermatologen daarentegen waarschuwen voor de behandeling. In een interview met webMD vertelt dermatoloog en professor Richard Scher waarom je nagelriemen juist zo belangrijk zijn. “Je nagelriemen zitten er voor een reden, ze dienen als barrière en bescherming voor de nagelmatrix.”

Als je je nagelriemen knipt, zet je de deur open voor infecties of irritaties. “Als je de nagelriemen verwijdert, zet je dat gebied rondom je nagels wagenwijd open. Zo kan er van alles in terecht komen.” legt Scher uit.

Dermatoloog Ella Toombs beaamt dat. “Nagelriemen hoor je niet te knippen. Ze horen zacht te zijn, en ze knippen kan ze juist harder maken, waardoor sneller schade ontstaat. Als je ze knipt, is er een grotere kans op scheuren of splijten.”

Verder zou het knippen van je nagelriemen nog andere nagelproblemen kunnen veroorzaken, zoals ribbeltjes op je nagels, witte plekken of witte lijnen.


Onderzoek naar de russian manicure

Veel dermatologen zijn het erover eens dat de russian manicure een behandeling is die je beter vermijd. Maar wat zegt de wetenschap over de russian manicure? Vitaly Solomonoff, een gekwalificeerde dermatoloog en cosmetisch chemicus, deed onderzoek naar dit onderwerp.

Solomonoff voerde een uitgebreid onderzoek uit die maar liefst 38 maanden duurde en waar 300 salonbezoekers aan deelnamen. De deelnemers ondergingen regelmatig een russian manicure. Wat bleek? Bij 91% van de personen was er een indicatie van beschadigingen aan de matrix, nagelbed of nagelplaat te vinden.

‘Bij ruim 90% was er een indicatie van beschadigingen aan de matrix, nagelbed of nagelplaat te vinden.’

Toch is het belangrijk om dit in perspectief te plaatsen: de symptomen waren niet direct zichtbaar, maar ontstonden pas na enkele maanden regelmatig een russian manicure te hebben ondergaan.

Een ander gevolg dat werd waargenomen? De huid rondom het eponychium groeide dikker terug. Met als gevolg dat bij de volgende russian manicure weer meer werd weggeknipt. Oftewel: zo blijf je aan de gang.

Ervaring en kennis van nagelstyliste speelt grote rol

De kleine 10% van de deelnemers die geen nadelige gevolgen ondervond werd behandeld door nagelstylisten met veel ervaring en een medische achtergrond. Het mag dus wel duidelijk zijn dat de ervaring en kennis van de styliste een enorme rol speelt in de veiligheid van russian manicures.

Als degene die de behandeling uitvoert de juiste opleiding heeft gehad – waarbij ook de anatomie en medische kant wordt meegenomen – loop je een stuk minder risico.


Russian manicure: wel of niet doen?

Een russian manicure geeft je nagels een bijna perfecte look. Maar of het ook verstandig is? Dat valt te betwijfelen. Officiële opleidingen bestaan immers niet en je bent dus zelf verantwoordelijk om goed onderzoek te doen naar de salon of styliste.

Bovendien brengt de behandeling flink wat risico’s met zich mee. Of het je dat waard is kan natuurlijk alleen jijzelf beslissen.

Kies je toch voor een russian manicure? Doe dan goed je onderzoek én geef je nagelriemen en eponychium voldoende tijd om te herstellen. Zo verklein je de risico’s en mogelijke schade aan je nagelriemen.


FAQ

Wat is het verschil tussen een traditionele en russian manicure?

Bij een traditionele manicure worden je handen in een lauwwarm badje geweekt. Zo worden de nagelriemen zacht en kunnen ze gemakkelijk worden teruggeduwd. Bij een russian manicure daarentegen, worden de nagelriemen droog verwijderd. Dat gaat met behulp van een elektrische vijl of frees.

Is een russian manicure gevaarlijk?

Aan een russian manicure zitten risico’s, want door het verwijderen van de nagelriemen kunnen infecties ontstaan. Ook kan er permanente schade aan de nagelriemen ontstaan bij een verkeerde uitvoering. Soms groeien de nagelriemen dikker terug.