Zó verzorg je beschadigde nagels na gellak, gel of acryl

Draag je al een lange tijd gellak, gelnagels of acrylnagels? Misschien merk je daar nu het resultaat van. Het langdurig dragen van kunstnagels kan namelijk resulteren in droge, beschadigde of dunne nagels.

Gelukkig kan je ze meestal weer helemaal herstellen. Wij vertellen je precies hoe je het aanpakt.

Beschadigde nagels na gellak, gelnagels of acrylnagels herstellen

Waarom je beschadigde nagels hebt na gellak, gel of acryl

Voelen je nagels na het dragen van gel of acryl droog, zwak of dun aan? Dat kan meerdere oorzaken hebben:

  • Verkeerd verwijderen van de gellak of acryl
  • Verkeerd zetten van de gellak of acryl
  • Allergieën

1. Verkeerd verwijderen van de gellak of acryl

Door het verkeerd verwijderen van gellak kunnen je nagels beschadigen. Te ver doorvijlen, pulken of trekken aan je nagels kan resulteren in dunne, droge nagels. Ook kunnen je nagels broos worden door het te lang weken in aceton.

2. Verkeerd zetten van de gellak of acryl

Wanneer gellak of acryl op de verkeerde manier wordt gezet, kan dat schade aan je natuurlijke nagels veroorzaken. Als er niet hygiënisch wordt gewerkt, kunnen bacteriën en schimmels zich onder de gellak of acryl nestelen en zo voor infecties zorgen.

Ook het te veel opruwen van de natuurlijke nagels – voordat de lak of acryl wordt aangebracht – kan resulteren in beschadigde, dunne nagels.

3. Allergieën

Het kan zijn dat je een allergie ontwikkeld door gellak of acryl. Een allergische reactie komt door de chemische stofjes in de gellak of kunstnagels, acrylaten genoemd. De symptomen zijn roodheid, zwelling, eczeem en pijn. Maar ook misvorming of loslating van de nagels komen voor.


Dunne nagels na gellak of kunstnagels betekent niet altijd schade

Voelen je nagels zwak na het verwijderen van gellak of acryl? Gelukkig betekent dit niet gelijk dat je nagels beschadigd zijn. Hoe dat zit?

Na het verwijderen van gellak of kunstnagels kunnen je nagels dunner aanvoelen. Gel of acryl brengt namelijk een bepaalde hoeveelheid gewicht en dikte met zich mee. Door het verwijderen van de gel of acryl lijken je nagels dan plots dunner. Vaak is het dus een kwestie van wennen.

Het is dus lang niet altijd zo dat je nagels ook daadwerkelijk beschadigd zijn. Zeker niet als je helemaal netjes volgens het boekje hebt gewerkt.


Zó herstel en verzorg je je nagels weer na gellak of acryl – 10 tips

Super vervelend natuurlijk, beschadigde of dunne nagels na gellak of acryl. Maar hoe herstel je ze weer? Met deze 10 tips zorg je dat je nagels er binnen no-time weer helemaal bovenop zijn.

1. Gebruik dagelijks nagelriemolie

Nagelriemolie houdt je nagels soepel en gehydrateerd. Dat verkleint de kans op breken, splijten of scheurtjes. Bovendien bevat het verzorgende en herstellende voedingsstoffen.

Smeer je nagels daarom dagelijks in met een verzorgende nagelriemolie, zoals de Essie Apricot Cuticle Oil.

Nagelriemolie aanbrengen

Lees ook: waarom nagelriemolie gebruiken? Alle voordelen op een rijtje.

2. Smeer je nagels elke avond in met nagelriemcrème

Nagelriemcrème is hét middeltje tegen droge, beschadigde nagels. Het is wat dikker dan nagelriemolie en daarom ideaal voor het slapengaan. Zo kan de crème de hele nacht zijn werk doen en sta jij op met lekker verzorgde nagels.

Onze favoriet? De Burt’s Bees Lemon Butter of de Dior Crème Abricot als je het helemaal luxe wilt maken.

Tip: zet je potje nagelriemcrème op je nachtkastje. Zo maak je het gemakkelijk onderdeel van je avondroutine.

3. Knip je nagels niet, maar vijl ze

Door het knippen van je nagels kunnen kleine scheurtjes in het nageloppervlak ontstaan waardoor ze sneller breken of splijten. Daarom is het verstandig om ze te vijlen in plaats van te knippen.

4. Vijl in één richting

Is het tijd om je nagels te vijlen? Vijl ze dan in één richting. Vijlen met zigzagbewegingen is een veelgemaakte fout en kan je nagels nóg verder beschadigen. Je maakt zo namelijk sneller kleine scheurtjes en beschadigingen in je nagels.

5. Polijst je nagels

Het is verstandig om je nagels lichtjes te polijsten. Zo maak je het oppervlak van je nagels gladder, wat het splijten en afbladderen van je nagels tegengaat. Bovendien ziet het er lekker verzorgd uit.

Gebruik voor het polijsten een vijl met een hoog grit, zoals een 180/100 vijl, want anders kan je je natuurlijke nagels beschadigen.

Lees ook: compleet overzicht vijlen: soorten, vormen en grit uitgelegd.

6. Gebruik een handcrème

Door een hydraterende handcrème te gebruiken verzorg je niet alleen je handen, maar ook de huid rondom je nagels. En dat is belangrijk, want zo voorkom je vervelende, pijnlijke velletjes en mogelijke infecties.

7. Houd je nagels kort

Lijken je nagels zwakker en dunner na het verwijderen van gellak of kunstnagels? Houd je nagels dan kort. Zo scheuren of breken ze minder snel en kunnen ze beter herstellen.

8. Minimaliseer het gebruik van aceton

Grote kans dat je aceton hebt gebruikt voor het verwijderen van gellak of acryl. Aceton kan je nagels droog en broos maken. Daarom is het verstandig om de komende tijd eventjes geen aceton te gebruiken.

Gebruik in plaats daarvan een milde, acetonvrije nagellakremover voor het verwijderen van je lakjes. Onze favoriet? De Herome Remover Pads. Fijn voor op vakantie of tijdens een weekendje weg!

Lees ook: is aceton slecht voor je nagels? Dit is wat je moet weten.

9. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in je dieet

Het wordt vaak onderschat, maar de juiste én voldoende voedingsstoffen zijn van essentieel belang voor gezonde nagels. Zorg dus dat je voldoende calcium, biotine, vitamine D en zink binnenkrijgt. Zo kunnen je nagels weer helemaal herstellen.

10. Gebruik nagelverharder

Heb je al het bovenstaande geprobeerd, maar voelen je nagels nog steeds zwak, dun en beschadigd aan? Dan kan het zijn dat je te weinig keratine in je nagels hebt. Dat los je gemakkelijk op met een goede nagelverharder, zoals de Herome Nail Hardener Extra Strong.

Maar let op: gebruik het niet te lang en te vaak, want dan kan het averechts werken. Volg dus altijd de instructies op de verpakking op.

Lees ook: hoe werkt nagelverharder? En waar je op moet letten!


Hoe voorkom je beschadigde nagels door gellak of kunstnagels? 5 tips

Beschadigde, dunne nagels door gellak of kunstnagels is natuurlijk super vervelend, maar vooral ook heel onnodig! Met deze tips voorkom je de volgende keer beschadigde nagels.

  • Breng gellak of acryl op de juiste manier aan. Dat betekent: hygiënisch werken, je nagels goed voorbereiden en niet te veel opruwen.
  • Gebruik producten van goede kwaliteit. Het is super belangrijk dat je geen goedkope, ongereguleerde producten op je nagels aanbrengt. Laat je gellakjes dus liever niet uit China komen. In ons artikel waar op letten bij het kopen van een gellak starterspakket lees je er meer over.
  • Check de reviews van de salon. Laat je je nagels in de salon zetten? Doe dan een snelle check en controleer of hij goed staat aangeschreven.
  • Vermijd pulken of trekken aan je nagels. Hoe verleidelijk het ook is, probeer pulken of trekken aan je nagels te vermijden.
  • Verwijder gellak of kunstnagels op de juiste manier. Hoe je dat doet lees je in ons artikel zelf gellak verwijderen.

Zet gellak, gelnagels of acrylnagels op de juiste manier

Door je gellak, gelnagels of acrylnagels op de juiste manier te zetten, voorkom je beschadigde nagels. Maar hoe doe je dat? In onze guides lees je een stap voor stap uitleg.


FAQ

Kunnen beschadigde nagels herstellen na gellak?

Beschadigde nagels na gellak kunnen weer helemaal herstellen als je ze voldoende tijd geeft. Smeer je nagels dagelijks in met nagelriemolie, dit bevordert het herstelproces van je nagels en houdt je nagelriemen soepel en gezond.

Krijg je dunne nagels door gellak of kunstnagels?

Door het verkeerd aanbrengen van kunstnagels kan je dunne nagels krijgen. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Je nagels kunnen ook dunner aanvoelen na het verwijderen van de kunstnagels, omdat gel of acryl gewicht en dikte met zich mee brengt.